OPG Podvorec

Proizvodnja i prodaja bilja

NOVO U PONUDI!!!

Posted on 10. listopada 2022.

Lavandula ang. Silver Mist
Ulje i hidrolat prave lavande

Eterično ulje lavande, što bi to bilo? Zašto je pogrešno govoriti o jednom eteričnom ulju lavande i njenom djelovanju?


U rod lavanda spada čak pedesetak različitih vrsta lavandi, njenih križanaca i klonova. Ulja tih različitih vrsta imaju sasvim različito djelovanje jer imaju i različiti kemijski sastav.

Ono što svi nazivaju našom Hvarskom lavandom zapravo uopće nije lavanda već lavandin, odnosno križanac prave i širokolisne lavande. Oni se najčešće sade jer daju izdašnije količine eteričnog ulja od prave lavande te imaju drugačije djelovanje. Osim što postoji nekoliko vrsta eteričnog ulja lavandi i lavandina koji svi od reda imaju različito djelovanje često nailazimo i na “masna” ulja tj. macerate. Ona nisu dobivena destilacojom već potapanjem cvijeta lavande/lavandina u nekom biljnom ulju. Takva ulja koriste se za opću njegu kože.

Eterično ulje prave lavande ima slatkast i ugodno medeno-cvjetni miris. Majkom među uljima nije prozvana bez razloga. Ona je nježna i ne iritira kožu te efikasno i brzo opušta bolne mišiće i oslobađa grčeve. Koristi se i kod bolnih menstruacija, glavobolja i migrena. Kada je riječ o našem psihičkom zdravlju ulje lavande djeluje jako smirujuće pa pomaže kod anksioznosti, nervoze, stresa i nesanice. Kod opekotina ulje lavande će pomoći ukoliko ga nanesete u maloj količini na opečeno mjesto. Ona ima antibakterijsko i antiseptičko djelovanje, a dobar je i insekticid. Pod pravu lavandu svrstava se lavandula angustifolia i lavandula officinalis. Ove vrste lavande daju količinski manje eteričnog ulja no ono je traženije u aromaterapiji i parfemskoj industriji pa ulje ima znatno višu cijenu. U našoj proizvodnji glavnu ulogu ima lavanda angustifolia silver mist-prava lavanda.

Sve proizvode od prave lavande možete pronaći u našoj prodaji.

Lavandula ang. Silver Mist
Nasad lavandule ang.Silver Mist
Lavandula ang. Silver Mist
Lavandula ang. Silver Mist
Lavandula ang. Silver Mist
Lavandula ang. Silver Mist
Lavandula ang. Silver Mist
Lavandula ang. Silver Mist