OPG Podvorec

Proizvodnja i prodaja bilja

Dahlia-Dalija-Georgina

Posted on 02. svibnja 2021.

Dalija

je rod grmolikih, gomoljastih, zeljastih višegodišnjih biljaka porijeklom iz Meksika i Srednje Amerike. Postoje 42 vrste dalija, s hibridima koji se obično uzgajaju kao vrtne biljke. Oblici cvijeta su promjenjivi, s jednom glavom po stabljici, cvjetovi mogu biti 5 cm promjera ili do 30 cm. Ova velika raznolikost proizlazi iz toga da su dalije octoploidi – to jest, imaju osam kompleta homoloških kromosoma, dok većina biljaka ima samo dvije što pridonosi njihovom očitovanju tako velike raznolikosti.

Stabljike su lisnate, u visini od 30 cm do visokih od 1,8–2,4 m. Većina vrsta ne proizvodi miris. Kao i većina biljaka koje mirisom ne privlače insekte oprašivače, one su jarkih boja, s većinom nijansi, s izuzetkom plave boje.

Dahlia Dalina serija

Druga imena

Serija Dahlia Dalina, Dekorativna serija Dahlia Dalina

Serija Dalina kompaktne su, uspravne, grmaste, gomoljaste, s tamnozelenim lišćem od ljeta do jeseni, uspravnim stabljikama koje nose dvostruke, male, srednje ili velike cvjetove u nijansama: crvene, ružičaste, ljubičaste, narančaste, žute i bijele boje.

Za tako zadivljujuće cvijeće, dalije je zapravo prilično lako uzgajati. Slično mnogim lukovicastim biljkama. Dalije se uzgajaju iz gomolja. Osigurajte im dobro mjesto s puno svjetla i redovitim zalijevanjem.

Svjetlo

Da bi dobro cvjetale, dalije trebaju puno sunca, po mogućnosti najmanje šest do osam sati dnevno. U vrućim klimatskim uvjetima (prvenstveno USDA zone 8 i više) bolje će im doći s malo hlada tijekom vršnih popodnevnih sati, kada je sunce posebno vruće, pa stoga može riskirati spaljivanje biljaka.

Tlo

Dalije vole bogato, dobro drenirano tlo s puno organske tvari i prilično neutralnim pH tla od oko 6,5. Ako gomolje dalija sadite prije vremena u kontejnere, umiješajte malo vrtne zemlje radi boljeg zadržavanja vlage – zemlja u loncu može se brzo isušiti, a posebno je važno da gomolji ostanu vlažni dok nemaju dovoljno korijenja.

Voda

Dalijama – posebno mladim biljkama – nije potrebna tpreviše vode da bi uspjele. U stvari, prekomjerno zalijevanje biljke zapravo može predstavljati veći potencijalni problem, jer prekomjerna voda može uzrokovati njihovo truljenje. Budući da su korijeni dalija blizu površine tla, tipične ljetne kiše obično mogu biti dovoljne. Međutim, kod dalija je važno da se tlo nikada ne osuši – jer nisu duboko ukorijenjene, suhi gornji sloj tla jednak je suhoj biljci.

Temperatura i vlaga

Vrijeme je posebno važno kada je u pitanju sadnja i uzgoj dalija, jer će se oni boriti za uspostavljanje na hladnom tlu. Pričekajte dok vaš konačni proljetni mraz ne prođe i temperature tla dosegnu oko 15 stupnjeva.

Gnojivo

Dalije imaju veliku korist ako se prihranjuju gnojivom – što više hrane dobiju, to će rasti veće korijenje, a kasnije će biti i veći (i brojniji) njihovi cvjetovi. Koju god vrstu gnojiva odabrali, potražite ono s malim udjelom dušika i nemojte gnojiti biljke nakon kolovoza. Uskoro ćete ih iskopati i skladištiti gomolje ako želite da budu spremni za stanje mirovanja.

Jesu li Dahlias otrovne?

Dalije su otrovne za kućne ljubimce, iako ne jako. Ipak, izbjegavajte ih saditi u svom vrtu ako kod kuće imate posebno znatiželjnog kućnog ljubimca.

Uobičajene štetočine / bolesti

Štetnici koji najviše gnjave dalije prilično su tipični za druga slična sezonskoc cvijeće. Najveći problem su definitivno puževi, pogotovo dok su dalije mlade i male. Line uši, gusjenice i trips također mogu predstavljati problem.

Dalije također mogu biti sklone pepelnici i drugim gljivičnim bolestima. Održavajte lišće što je moguće sušim omogućujući dobru cirkulaciju zraka.