OPG Podvorec

Proizvodnja i prodaja bilja

Lavandula angustifolia ‘Ellagance Purple’

Posted on 02. svibnja 2021.

Lavandula angustifolia ‘Ellagance Purple’

Engleska lavanda

USDA zona: 5-9

Lavandula angustifolia potječe iz obitelji Lamiaceae (Labiatae) i porijeklom je iz zapadnog mediteranskog područja. Ide pod zajedničkim imenom engleska lavanda. Naziv lavanda izveden je od latinske riječi “lavare” (pranje), što se odnosi na upotrebu lavande u esencijama kupki. Lavandula angustifolia zimzeleni je, grmolik grm s gustim klasovima mirisnih dubokoplavih cvjetova i uskim aromatičnim srebrno sivim lišćem.

Lavanda se stoljećima uzgaja zbog izuzetno mirisnih cvjetova i lijepog izgleda. Osnovni je predmet svakog sunčanog vrta, a njegovo suho cvijeće naširoko se koristi u loncima i aranžmanima.

‘Ellagance Purple’ izvrsno se ponaša u vrtu, stvarajući mnoštvo mirisnih, intenzivnih ljubičasto-plavih cvjetova na vrhu grmolikog humka srebrnozelenog lišća od ljeta do rane jeseni.

Lavandula angustifolia ‘Ellagance Purple’ izvrsna je kao rubna trajnica gdje će ukrašavati šetališta, podignute zidove i obrube. Istaknut će se u gredicama i nanosima masovnih zasada. Ova zgodna ukrasna biljka zasjat će i kao lončanica.

Visina rasta: 25-30 cm

Širina rasta: 25-30 cm