OPG Podvorec

Proizvodnja i prodaja bilja

Lavandula angustifolia “Blue Scent”

Posted on 05. svibnja 2021.

Lavandula angustifolia “Blue Scent”

Engleska lavanda

USDA zona: 5-8

Lavandula angustifolia potječe iz obitelji Lamiaceae (Labiatae) i porijeklom je iz zapadnog mediteranskog područja. Ide pod zajedničkim imenom engleska lavanda. Naziv lavanda izveden je od latinske riječi “lavare” (pranje), što se odnosi na upotrebu lavande u esencijama kupki. Lavandula angustifolia zimzeleni je, grmolik grm s gustim klasovima mirisnih dubokoplavih cvjetova i uskim aromatičnim srebrno sivim lišćem.

Lavanda se stoljećima uzgaja zbog izuzetno mirisnih cvjetova i lijepog izgleda. Osnovni je predmet svakog sunčanog vrta, a njegovo suho cvijeće naširoko se koristi u loncima i aranžmanima.

Patuljasta lavanda BLUE SCENT je kompaktna sorta koja stvara grudice s ljubičasto-plavim cvjetovima na peteljkama dugim 20-40 cm. Izlaze u lipnju i nastavljaju cvjetati do kolovoza. Zimzeleni listovi su uski, zeleniji nego na vrstama (ne tako srebrni). Stabljike s istrošenim cvjetovima možete ukloniti nakon cvatnje kako bi nakupina ponovno izgledala uredno ili čak prije ako želite osušiti cvijeće (obješene s cvjetnim glavama naopako u prozračnoj sobi).

Preporučujemo rezanje biljke svakog proljeća na otprilike trećinu veličine radi održavanja gustog i obilno cvjetajućeg grma. Rasti će na većini vrsta tla pod uvjetom da je dobro drenirano, treba mu samo sunčano mjesto. Potpuno izdržljiv do min. -27 ° C

Lavandula angustifolia “Blue Scent” izvrsna je kao rubna trajnica gdje će ukrašavati šetališta, podignute zidove i obrube. Istaknut će se u gredicama i nanosima masovnih zasada. Ova zgodna ukrasna biljka zasjat će i kao lončanica.

Visina rasta: 40-50 cm

Širina rasta: 30-35 cm