OPG Podvorec

Proizvodnja i prodaja bilja

Lavandula angustifolia-Prava lavanda

Posted on 09. svibnja 2021.

Prava lavanda (Lavandula angustifolia) ili Engleska lavanda daje ljubičaste cvjetove u obliku grla od lipnja do srpnja. Nakon prvog cvata poželjno ju je porezati na 10 cm kako bi još jednom krenula u cvat krajem kolovoza i rujna. Složeni su u metlice. Emitiraju ugodan i profinjen miris, a pčele i leptire čarobno privlači. Njegovi sivozeleni listovi su kopljasti i uski.. Rast ove zimzelene trajnice je grmolik i kompaktan. Lavandula angustifolia obično je visoka od 40 do 60 cm i široka od 30 do 40 cm. Prava lavanda preferira sunčano mjesto s dobro dreniranim i hranjivim tvarima u tlu. Bez problema podnosi zime do -26°C .Prava lavanda daje manje količine ulja ali zato profinjenog mirisa vrlo traženog u parfemskoj industriji kao i u aromaterapijama.

Najčešće sorte su:

L.a.”Blue Scent, L.a.”Ellagance purple”, L.a.”Hidcote” tamno ljubičastih cvjetova

L.a.”Munsted”, L.a.”Scents of Summer” svjetlijih cvjetova.

Lavanda se orezuje u rano proljeće drastično ili do drvensatog djela plus 1cm u zeleno. U drvo ju možete rezati samo ako ima mladih izboja.

Nakon svake cvatnje opet je orežite kako bi mogla krenuti u cvat.

Lavande poput L.a.”Blue Scent, L.a.”Ellagance purple”, L.a.”Hidcote”, L.a.”Munsted”, L.a.”Scents of Summer” bez problema možete dobiti da dva puta cvjetaju znači lipanj-srpanj, te kolovoz-rujan.