OPG Podvorec

Proizvodnja i prodaja bilja

Ocimum basilicum-Bosiljak

Posted on 07. svibnja 2021.

Ocimum basilicum “Genovese”

Mirisni genoveški bosiljak je sorta Ocimum basilicum (slatki bosiljak), tradicionalno uzgajan u ligurskim provincijama Genova, Savona i Imperia. Ima intenzivnu aromu klinčića i nadaleko je poznat po tome što je neophodan sastojak poznatog umaka Pesto alla Genovese.

Iako je dostupan sušen, genoveški bosiljak najčešće se koristi svježi, dodaje se raznim jelima u posljednji trenutak, kako bi se sačuvao njegov izuzetan okus.

Ocimum basilicum “Aristotel”

Grčki loptasti bosiljak patuljasta je biljka koja ima vrlo male i fine listove, vrlo mirisne žarko zelene boje. Vrlo ukrasna biljka čiji se listovi mogu koristiti kao začin. To je biljka s terapijskim svojstvima, želučani je antispazmodik i aktivira probavu.

Snažne stabljike, kasno cvjetanje i dobra podnošljivost na loše vrijeme čine ovu sortu vrlo dobrim izborom za vrt. Odlična biljka za sadnju u lonce ili posude, ili čak zasađena na sunčanom mjestu u vrtu.

Ocimum basilicum “Torre di Smeraldo”

Aromatična biljka bosiljka “Torre di Smeraldo” (Ocimum basilicum) snažna je zeljasta ljekovita biljka koja pripada obitelji Lamiaceae. Čvrsta biljka koja daje začinsko zeleno lišće i spektakularno cvjetajuće bijele cvjetove.

Razdoblje cvatnje: lipanj – rujan

Visina biljke: 60 cm

Ocimum basilicum di montagna “Alpino”

Aromatična biljka planinskog bosiljka (Ocimum basilicum “Alpino”) zeljasta je ljekovita biljka koja pripada obitelji Lamiaceae. Naziva se i “arktički bosiljak”, proizvodi glatke zelene listove intenzivne arome i okusa. Snažnog svježeg okusa koji podsjeća na mraz, vrlo mirisan i visoko cijenjen u kuhinji. Vrlo robusna biljka čak i na hladnim temperaturama i visoke razine vlage u tlu. Infuzije lišća bosiljka imaju sedativno, probavno, antimikrobno, protuupalno djelovanje, ulje se koristi za masažu bolnih dijelova tijela.

Razdoblje cvatnje: lipanj – rujan

Visina biljke: 60 cm